Limelco zal voor de hervergunning van haar activiteiten een aanvraag indienen bij de Bestendige Deputatie. De huidige vergunning vervalt immers op 15 mei 2022.
In het verleden werd een vergunning steeds toegekend voor een welbepaalde periode, meestal 20 jaar. In 2018 werd echter het wettelijk kader aangepast waardoor de nieuwe omgevingsvergunning voor een termijn van onbepaalde duur zal toegekend worden.
Uiteraard kan ook de “permanente” vergunning bijgesteld worden wanneer dit nodig zou zijn. De milieuvoorwaarden, duur of voorwerp van de vergunning kunnen op elk moment gewijzigd worden wanneer de vergunningverlenende overheid dit nodig acht.
"Innovatie is vooruitgaan, stilstaan is achteruitgaan"
De huidige technologieën evolueren razendsnel. Innoveren op technologisch en organisatorisch vlak is in deze wereld van constante verandering dan ook erg belangrijk voor een productiebedrijf zoals Limelco.
Omdat we steeds het doel nastreven om het optimale rendement uit onze productiemachines te halen hebben we de komende jaren verschillende aanpassingen gepland in ons machinepark.
Door deze aanpassingen zullen we met dezelfde machines en quasi dezelfde energiehoeveelheid meer melk kunnen verwerken in dezelfde tijdspanne.
Om deze reden zal er in de nieuwe vergunningsaanvraag ook een uitbreiding van het productievolume opgenomen worden.
Door deze deze aanvraag om meer melk te mogen verwerken, en dus ook meer producten op de markt te brengen dient er een milieueffectrapport opgesteld te worden.
Milieueffectrapportage is een onderzoek naar de mogelijke milieugevolgen van bepaalde activiteiten of wijzigingen in bestaande activiteiten. Een milieueffectrapport (MER) wordt opgemaakt vóór de projecten of plannen worden uitgevoerd en onderzoekt de mogelijke gevolgen op verschillende disciplines zoals bv bodem, geluid, lucht, mens, water, etc.
Op deze manier kunnen we de mogelijke schadelijke effecten van de aangevraagde productieverhoging voor het milieu en de omgeving in een vroeg stadium inschatten en opvangen.
Het MER moet er dus met andere woorden voor zorgen dat we niet meer hinder gaan veroorzaken.
Een MER is een informatief document waarbij het publiek tijdens de opmaak geraadpleegd zal worden.
De planning voor de MER procedure ziet er indicatief als volgt uit.
Indiening aanmelding /ontwerptekst MER bij overheid - 14 mei 2021
Inzage gedurende een maand bij de gemeente Zonhoven - juni 2021
Beoordeling door de advies instanties - juni/juli 2021
Afwerking eindversie MER - augustus/september 2021
De ingediende aanvraag voor hervergunning en uitbreiding zal pas volledig en ontvankelijk worden verklaard na afwerking en indiening van de eindversie van het MER.
Vervolgens zal de procedure voor onderzoek van de aanvraag beginnen lopen (met een openbaar onderzoek met nieuw overlegmoment). Deze procedure zal in zijn totaliteit circa 6 maanden in beslag nemen.
We lichten jullie verder in zodra de meer concrete timing van deze procedure vastligt.
Indien er in tussentijd al vragen zijn mogen jullie ons uiteraard altijd contacteren.
Comments